Revisie en restauratie

Een uurwerk is een bijzonder en betrouwbaar instrument. Welk constant draaiend mechaniek functioneert 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, jaar in jaar uit zonder al te veel onderhoud? Wanneer een uurwerk na jaren functioneren onderhoud behoeft, dan is het belangrijk dat dit vakkundig plaatsvindt zodat u weer voor lange tijd plezier beleefd aan uw kostbaar bezit.

Revisie

Een revisie is het verhelpen van slijtage en het doen van herstelwerkzaamheden aan defecte onderdelen als gevolg van het jarenlang lopen van een klok. Het stappenplan bij een revisie is als volgt:

  1. Een klok die wordt aangeboden, wordt eerst globaal in gemonteerde toestand beoordeeld. Zijn er vanaf de buitenkant al gebreken waarneembaar die later hersteld dienen te worden?
  2. Vervolgens wordt het uurwerk geheel gedemonteerd en wordt ieder onderdeel nauwkeurig beoordeeld en hersteld. Veel voorkomende defecten zijn ingesleten lagers en tappen (uiteinde van een as), vuil of soms schade als gevolg van een gesprongen opwindveer.
  3. Hierna wordt het uurwerk met behulp van professionele apparatuur schoongemaakt.
  4. Dan wordt het uurwerk gemonteerd, afgesteld en voorzien van de juiste olie en vet.
  5. Tenslotte wordt de klok ongeveer 1 week gecontroleerd en afgeregeld.

Restauratie

Het restaureren van antieke uurwerken is een grote specialiteit van De Klokkenmaker van Heemstede. Daar waar een revisie van een uurwerk het verhelpen van defecten en slijtage inhoudt, gaat restauratie een stapje verder.

In de loop der eeuwen zijn er  diverse reparaties aan uurwerken verricht. Deze reparaties zijn niet altijd even deskundig uitgevoerd. Soms is er een technische verbetering aangebracht en zijn de originele onderdelen uit het uurwerk gehaald of is er slecht vakmanschap geleverd. Antieke uurwerken worden met de juiste gereedschappen, materialen en liefde voor het vak weer in originele staat gerestaureerd.

Het atelier is uitgerust met machines om bijvoorbeeld tandwielen en rondsels te frezen, draad te trekken en plaat te walsen. Ook wordt er samengewerkt met zorgvuldig geselecteerde restauratoren die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld het herstellen van een beschildering van een wijzerplaat of het restaureren van een klokkast.

Onderhoud

Waarom staat mijn klok stil?

Een veelgehoorde opmerking is: “mijn klok heeft altijd gelopen, waarom staat deze ineens stil?” Of… “Mijn klok loopt goed, waarom zou ik onderhoud laten uitvoeren? Klik op onderstaande link voor waarom onderhoud aan een klok belangrijk is.

Voorbeeld restauratie Friese staartklok

Voorbeeld restauratie Friese stoelklok

Voorbeeld restauratie staand horloge